Kosár

Az Ön kosara üres.
8% kedvezmény
(nem akciós termékeinkre)
SOPRON Fest - kedvezménynapok

Vitaminok és ásványi anyagok

Táblázat a vitaminokról:

Vitamin neve

Kémiai név

Mely ételeket tartalmaznak

Ajánlott napi bevitel (felnőtteknek)

Fontos élettani hatások

Zsírban/vízben oldódó

A-vitamin

Retinol

sárgarépa, édesburgonya, máj, spenót

700-900 mikrogramm

Látás, immunrendszer, bőr egészsége

Zsírban oldódó

B1-vitamin

Tiamin

sertéshús, teljes kiőrlésű gabonák, magvak

1,1-1,2 milligramm

Idegrendszer, emésztés, anyagcsere

Vízben oldódó

B2-vitamin

Riboflavin

tej, joghurt, tojás, hús, zöldségek

1,3-1,6 milligramm

Energia termelés, bőr és szem egészsége

Vízben oldódó

B3-vitamin

Niacin

hús, hal, dió, teljes kiőrlésű gabonák

14-16 milligramm

Energia termelés, emésztés, bőr egészsége

Vízben oldódó

B5-vitamin

Pantoténsav

hús, tojás, bab, lencse, avokádó

5 milligramm

Hormonok, anyagcsere, idegrendszer

Vízben oldódó

B6-vitamin

Piridoxin

hús, hal, banán, krumpli, teljes kiőrlésű gabonák

1,3-1,7 milligramm

Idegrendszer, hormonok, immunrendszer

Vízben oldódó

B7-vitamin

Biotin

tojás, dió, bab, sörélesztő

30 mikrogramm

Bőr, haj és köröm egészsége

Vízben oldódó

B9-vitamin

Folsav

leveles zöldségek, bab, lencse, citrusfélék

400 mikrogramm

DNS-szintézis, terhesség alatt fontos

Vízben oldódó

B12-vitamin

Kobalamin

hús, tej, tojás

2,4 mikrogramm

Vérképzés, idegrendszer

Vízben oldódó

C-vitamin

Aszkorbinsav

citrusfélék, paprika, zöld leveles zöldségek

75-90 milligramm

Immunrendszer, antioxidánsok

Vízben oldódó

D-vitamin

Kolekalciferol

napfény, hal, tojás, tej, gomba

20-50 mikrogramm

Csontok és fogak egészsége, immunrendszer

Táblázat az ásványi anyagokról:

Ásványi anyag neve

Kémiai név

Legfontosabb élelmiszerek, amiben megtalálhatók

Napi szükséges bevitel (felnőtteknek)

Legfontosabb élettani hatások

Kalcium

Kalcium

Tejtermékek, zöld leveles zöldségek, hal

1000-1300 mg

Csontok, fogak, izomműködés

Vas

Vas

Hús, bab, lencse

8-18 mg

Vérképzés, oxigénszállítás, energiatermelés

Magnézium

Magnézium

Mogyoró, mandula, spenót, teljes kiőrlésű gabonák

300-400 mg

Izomműködés, idegrendszer

Cink

Cink

Hús, csirke, bab, dió

8-11 mg

Immunrendszer, sejtnövekedés

Réz

Réz

Dió, bab, lencse, hús

900-1000 µg

Vérképzés, szövetképzés

Jód

Jód

Tengeri halak, tej, tojás

150 µ

Hormontermelés, pajzsmirigy

Szelén

Szelén

Brazil dió, lazac, tojás

55-70 µg

Antioxidánsok, immunrendek

Mangán

Mangán

Dió, bab, lencse, gabonafélék

2-5 mg

Enzimek, csontképzés

Foszfor

Foszfor

Hús, tejtermékek

700-1250 mg

Csontok, sejtkommunikáció

Kálium

Kálium

Banán

2500-3500 mg

Vízháztartás, idegrendszer

Nátrium

Nátrium

Só, feld

1500-2300 mg

Vízháztartás, idegrendszer

Fluorid

Fluorid

Víz, tengeri halak, tea

3-4 mg

Fogzománc erősítése

 

Miért fontos a vitamin és ásványi anyagok egyensúlya?

Az élet egyensúlya: Vitaminok és ásványi anyagok szerepe a szervezetben

Az egészséges életmód fenntartása a megfelelő táplálékfelvétellel kezdődik, amelyben kiemelkedő szerepet játszanak a vitaminok és ásványi anyagok. A szervezet számára nélkülözhetetlenek, mivel számos fiziológiai folyamatban vesznek részt, és egyensúlyuk elengedhetetlen a test optimális működéséhez. Lássuk, miért van erre szükség és hogyan érhetjük el a megfelelő egyensúlyt.

  1. A vitaminok és ásványi anyagok szerepe

A vitaminok és ásványi anyagok különböző típusú biokémiai reakciókat tesznek lehetővé, amelyek segítenek a sejtek növekedésében, működésében és javításában. Az immunrendszer, az anyagcsere, a sejtkommunikáció és a csontok, haj és bőr egészsége mind függ az ásványi anyagok és vitaminok megfelelő mennyiségétől és arányától.

  1. Egyensúlyvesztés és hiánybetegségek

A vitaminok és ásványi anyagok egyensúlyának hiánya a szervezetben súlyos következményekkel járhat. A hiánybetegségek, mint például a skorbut (C-vitamin-hiány) vagy az angolkór (D-vitamin-hiány), komoly tüneteket és egészségügyi problémákat okozhatnak. Ugyanakkor, túlzott mennyiségben a vitaminok és ásványi anyagok toxicitást is okozhatnak, ami szintén káros lehet.

  1. Az egyensúly elérésének módjai

A megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel érdekében érdemes széles körű, változatos és kiegyensúlyozott étrendre törekedni. A zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, sovány húsok és tejtermékek mind hozzájárulnak a szükséges tápanyagok bevitelehez. Ezenkívül fontos odafigyelni az életkor, nem és életmód által meghatározott speciális igényekre, mint például terhesség, szoptatás vagy intenzív sportolás esetén.

  1. Kiegészítők használata

Amennyiben az étrend nem biztosítja a szükséges vitaminok és ásványi anyagok elegendő mennyiségét, étrend-kiegészítők használatával pótolhatjuk a hiányt. Azonban fontos odafigyelni a megfelelő adagolásra és a kiegészítők minőségére, valamint érdemes szakemberrel konzultálni a legjobb döntés meghozatalához. Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott étrendet, csupán kiegészítő szerepet töltenek be.

  1. Egyéni igények és genetikai tényezők

Az egyén tápanyagigénye genetikai tényezőktől, életkortól, nemtől és életmódtól is függ. Bizonyos betegségek vagy állapotok, mint például a cöliákia, a Crohn-betegség vagy a terhesség, megnövekedett tápanyagigényt eredményezhetnek. Ezen esetekben fontos egyénre szabott táplálkozási tervet követni és szükség esetén orvossal vagy dietetikussal konzultálni.

  1. A víz fontossága

A víz az ásványi anyagok egyik legfontosabb közvetítője a szervezetben. Az elegendő vízfogyasztás biztosítja a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő felszívódását és szállítását, valamint segít eltávolítani a méreganyagokat és a felesleges sót a szervezetből. A megfelelő hidratáltság fenntartása elengedhetetlen a tápanyagok optimális hasznosulásához.

  1. Az étrend és a környezet

A termesztési és takarmányozási gyakorlatok, a talajminőség, valamint a növények és állatok genetikai változatossága mind befolyásolják az élelmiszerek tápanyagtartalmát. A helyi, idényjellegű és változatos táplálkozás elősegítheti a vitaminok és ásványi anyagok egyensúlyának megőrzését, miközben csökkenti a környezetre gyakorolt negatív hatásokat.

Összefoglalás

A vitaminok és ásványi anyagok egyensúlya elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. A kiegyensúlyozott étrend, elegendő vízfogyasztás és személyre szabott táplálkozási terv követése segíthet fenntartani ezt az egyensúlyt. A megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel hozzájárul az immunrendszer, az anyagcsere, a sejtkommunikáció és a csontok, haj és bőr egészségének fenntartásához. Az étrend-kiegészítők használata indokolt lehet bizonyos esetekben, de csak a megfelelő adagolás és minőség mellett.

Fontos odafigyelni az egyéni igényekre és a genetikai tényezőkre, mivel az egyén tápanyagigénye változhat. Bizonyos betegségek és állapotok megnövekedett tápanyagigényt eredményezhetnek, így ezekben az esetekben különösen fontos a szakemberrel való konzultáció.

A víz létfontosságú szerepet játszik a vitaminok és ásványi anyagok hasznosulásában, ezért a megfelelő hidratáltság fenntartása kiemelten fontos. Végül, a helyi, idényjellegű és változatos táplálkozás elősegítheti a tápanyagok egyensúlyának megőrzését, miközben csökkenti a környezetre gyakorolt negatív hatásokat.

Összességében a vitaminok és ásványi anyagok egyensúlya a szervezetben kulcsfontosságú az egészséges életmód fenntartásához. A megfelelő táplálkozás, a szakemberekkel való együttműködés és a környezettudatos döntések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy testünk optimálisan működjön, és hosszú távon megőrizhessük egészségünket.